PB-gáz, Propán-Bután, Propan-Butan gázpalack csere töltés

PB-gáz, Propán-Bután, Propan-Butan gázkeverék


MERKAPT Palackos Gáz Ellátó Kft. PB gáz árucsoport google plus


Árainkért klikkeljen ide!


 

Palackos PB Gáz Akció

Klikk ide! : PALACKOS PB-GÁZ AKCIÓ!


PB- / IPARI- / KLÍMA-GÁZRENDELÉSAz összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel, mivel a cseppfolyós PB - gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű. A cseppfolyós PB - gáz propánból, butánból és ezek keverékéből áll.

A propánt (C3H8) és a butánt (C4H10) kőolaj-finomítókban, valamint a földgázmezők gázfeldolgozó üzemeiben választják le a nyersolajból és a nyers földgázból.


Ezekből három termék kerül kereskedelmi forgalomba energetikai célokra:

  • a propán-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) propán és propán,
  • a bután-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) bután és bután,
  • a PB-gáz: a propán és a bután keveréke, amely legfeljebb 60 tömeg % butánt tartalmaz.

A földgázhálózattól távol eső fogyasztókat energiaellátását is meg lehet valósítani cseppfolyós PB-gázokkal, többek között a magas fűtőértékük miatt (45,5 – 46,5 MJ/kg).
Eredeti állapotukban a cseppfolyós PB-gázok színtelenek és szagtalanok, emiatt a forgalomba hozataluk előtt szagosítják őket, hogy esetleges visszaszivárgásuk esetén felismerhető legyen már 1:250 gáz-levegő aránynál is. 1 tonna PB-gázhoz körülbelül 30 gramm etil-merkaptánt vagy ezzel egyenértékű, kellemetlen szaghatású kénvegyületet kevernek. Ez az adalék a felhasználás során semmilyen külön veszélyt nem jelenthet, a PB-gázzal együtt elég, és az égési tulajdonságokat nem befolyásolja. Az égés során keletkező égéstermék már teljesen szagtalan.

Normál légnyomáson a PB-gáz légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy nagy nyomás hatására válik cseppfolyóssá. A gázt legtöbbször nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ez megkönnyíti a szállítását, illetve a palackokban vagy tartályokban történő tárolását.

forrás: http://energiapedia.hu/propan-butan


Tolnai Népújság 2013 január:

 

A mai napig házhoz jönnek a palackok
ÁTRENDEZŐDÉS

 

A főzés helyett inkább grillezésnél dívik a PB gáz használata

Bár az elmúlt években némileg visszaesett a PB gázpalackok iránti kereslet, a szabadidős célra való felhasználás új lökést adott az iparágnak. Egyre többen keresik ugyanis az ilyen üzemű kerti grilleket, egyéb berendezéseket. – Ez nem is csoda, hiszen a PB-gáz tisztán ég, költséghatékony, sokoldalú, valamint tartós és megbízható, sőt a teljesítmény tekintetében sem jelent kompromisszumot – mondta Mattesz Gábor. Majd hozzátette, a vásárlásnál csupán arra kell figyelni, hogy kazánfelügyeleti minősítéssel rendelkező palackokat válasszon az ember. A legális kereskedelemben egy palack átlagára 5400-5900 forint, az illegális források ennél 15-20 százalékkal adják olcsóbban a biztonsági szempontból egyáltalán nem ellenőrzött termékeiket. Gázpalackot tehát csak hivatalos helyről szabad venni, ez azonban nem azt jelenti, hogy csak a „legnagyobb” cégek kínálnak megbízható PB- gázt. A megye mozgóárusaitól például nyugodt szívvel lehet vásárolni – emelte ki Mattesz Gábor. Ők segítenek a gázpalack bekötésében is, így elkerülhető, hogy esetleg szivárogni kezdjen. A biztonság kedvéért azonban érdemes jól szellőző helyen tárolni azokat.

 

Molnár Á.