Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav

palack csere

házhoz szállítjUK Önnek

szén-dioxid / szénsav / CO2

palackjait Budapesten,

és vonzáskörzetében.

RENDELÉSRE AZONNAL,

DE MAXIMUM 8 MUNKAÓRÁN BELÜL!

MERKAPT Palackos Gáz Ellátó Kft. gazcseretelep.hu CO2 / Szén-dioxid / Szénsav árucsoport


ÁRAINKÉRT KLIKKELJEN IDE!


PB- / IPARI- / KLÍMA-GÁZRENDELÉS

MERKAPT Palackos Gáz Ellátó Kft. gazcseretelep.hu facebook
MERKAPT Palackos Gáz Ellátó Kft. gazcseretelep.hu google plus


A szén-dioxid (CO2, régi magyar nevén szénéleg) légköri nyomáson légnemű, gáz halmazállapotú vegyület, a szén egyik oxidja. A tiszta levegő mintegy 0,039% (térfogatszázalék) szén-dioxidot (390 ppm) tartalmaz.[2] Ez a mennyiség az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett (100 éve még kb. 280 ppm volt). A szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely a kutatók 97%-a szerint hozzájárul a globális felmelegedéshez. A jelenlegi globális felmelegedés 80%-ért az emberi szén-dioxid-kibocsátás okolható. A klímakutatók többsége szerint a 450 ppm-es légköri szén-dioxid-koncentráció már visszafordíthatatlan következményekkel járna az éghajlatváltozás szempontjából.[3]

A légkörbe számos forrásból kerülhet; szén és széntartalmú anyagok égése, állatok, növények és mikroorganizmusok légzése során keletkezik. Jelentős mennyiségű szén-dioxid kerül a levegőbe a vulkanizmus során és a tengerek kötött szén-dioxidjából is.

A szén-dioxid −78,5 °C-on fagy meg (kondenzál), szilárd halmazállapotának neve szárazjég. A szárazjeget a hűtőipar is felhasználja, de látványosságként is alkalmazzák, ahogy felmelegedve a folyékony halmazállapot kihagyásával gőzzé válik, azaz szublimál.

Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav
IUPAC név Carbon dioxide
Más nevek Szénsav (vízben oldott)
Szárazjég (szilárd)
Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Azonosítók
CAS-szám [124-38-9]
EINECS-szám 2046-96-9
RTECS szám FF6400000
Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Tulajdonságok
Kémiai képlet CO2
Moláris tömeg 44,01 g/mol
Megjelenés Színtelen,
szagtalan gáz
Sűrűség 1,98 kg/m³, gáz (298 K)
1600 kg/m³, szilárd
Olvadáspont

−78 °C (195 K), szublimál

Forráspont

−57 °C (216 K), nyomás alatt

Oldhatóság (vízben) 0,145 g/100 ml (25 °C)
Savasság (pKa) 6,35 és 10,33
Viszkozitás 0,07 cP −78 °C-on
Dipólusmomentum nulla
Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Szerkezet
Kristályszerkezet kvarcszerű
Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
NFPA 704

NFPA 704.svg

0
0
0
R mondatok nincs[1]
S mondatok S9, S23, S36[1]
Lobbanáspont nem gyúlékony
Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Rokon vegyületek
Rokon vegyületek Szén-monoxid
Szénsav
Szén-diszulfid
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standardállapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)


Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Kémiai és fizikai tulajdonságok

Színtelen, kis koncentrációban szagtalan, a levegőnél nagyobb sűrűségű. Ha a belélegzett levegő a normál koncentráció többszörösét (néhány %-ot) tartalmazza szén-dioxidból, akkor azt enyhén savanykásnak érezzük, ez a koncentráció azonban már veszélyes, mert fulladást okozhat.

A tiszta szén-dioxid nem éghető, az égést nem táplálja, ezt a tulajdonságát használják ki a tűzoltó-készülékeknél, és a gyertyalángos próbánál a pincék ellenőrzésénél: ha a gyertya kialszik, akkor a szén-dioxid veszélyes mennyiségben van jelen a helyiségben. Reakciókban kevésbé vesz részt. Vízben kismértékben oldódik (0,145 g/100 ml), a vízzel gyengén savas szénsavat képez.

A légnemű halmazállapotú vegyület normál légköri nyomás (1 bar) alatt ‒78,5 °C-on fagy meg, a folyékony halmazállapot kihagyásával. 5,1 barnál nagyobb nyomáson előállítható viszont folyékony szén-dioxid is. A gázpalackokban is ilyen állapotban tárolják. A szén-dioxid szilárd halmazállapotát szárazjégnek nevezzük. A sűrűsége standard hőmérsékleten és nyomáson körülbelül 1,98 kg/m³, másfélszer akkora, mint a Föld légköréé. A szén-dioxid molekula (O=C=O) két kettős kovalens kötést tartalmaz és egyenes az alakja. Nincs elektromos dipólusmomentuma (apoláris). Nem reaktív és nem gyúlékony.

 

 

Szén-dioxid nyomás-hőmérséklet fázisdiagram. 1 szilárd, 2. folyékony, 3 légnemű (gáz és gőz), 4 szuperkritikus, A hármaspont, B kritikus pont
Szárazjég

Széndioxid, Szén-dioxid, CO2, Szénsav Felhasználása, gyártása

Jelen van az üdítőkben, szénsavas italok alkotórészeként, tűzoltó palackokban, hegesztésnél aktív védőgázként. Az ipari célokra használt szén-dioxid palackok ISO szabvány szerinti színe szürke.[4]

A koffeint a zöld, nedves kávébabból szuperkritikus extrakcióval vonják ki, amihez oldószernek folyékony szén-dioxidot használnak.[5]

Szilárd formában (szárazjég) mint hűtőanyag, ott, ahol gyors mélyhűtésre van szükség, vagy nem áll rendelkezésre hűtőgép.

A szén-dioxidot nagyobb mennyiségben bányásszák (Magyarországon 1982-ig a Kisalföldön, Mihályi mellett), illetve kőolaj- és földgázkutakból tör fel mint melléktermék. Az így kapott gázt tisztítják, majd nagy nyomáson cseppfolyósítják, és ebben a formában tárolják, szállítják. A cseppfolyós szén-dioxid hirtelen nyomáscsökkenésekor történő gyors párolgás (párolgáshő) annyira lehűti az anyagot, hogy az megfagy, és szárazjég keletkezik.

Az élelmiszeriparban szívesen használják a tankerjesztésű pezsgők erjedése során keletkező szén-dioxidot, ugyanis a pezsgő természetes habzásához kevesebb is elég, mint amennyi abban keletkezik. A felesleget üdítőkhöz, sörgyártásnál használják fel.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Carbonei dioxidum néven hivatalos.

A biogáz egyik jelentős alkotórésze.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából